جوان آنلاین: حجتالاسلام حمید احمدی، رئیس کمیته فرهنگی ستاد مرکزی اربعین در گفتگو با «جوان» میگوید: آنچه به عنوان سبک زندگی اسلامی و نمود اخلاق از آن یاد میکنیم، تجلی ایثار، گذشت، دگردوستی، تعاون، محبت به دیگران، مسابقه در خیر، ترجیح دیگران بر خود و حرکت به سمت خیر و خدامحوری است و تمام اینها در اربعین بروز و ظهور میکند و این درخشش معطوف به موارد انگشتشمار نیست، بلکه سراسر دریایی از این فضایل اخلاقی را شاهد هستیم.
به اعتقاد وی، براساس مکتب سیدالشهدا و گفتمان اسلامی و منویات دینی مدعی هستیم که اربعین مدنیت جدید مبتنی بر توحید و مکتب اهل بیت (ع) بوده و گفتمان حسینی، همین دگرخواهی است.
حجتالاسلام احمدی بیان میکند: در اربعین شاهد هستیم افراد با درجات مهم بیآنکه دین، تحصیل و اسم و سمتی از آنها باشد، خدمت میکنند؛ خدمتی صادقانه که براساس سود و منفعت نیست. دقیقاً اربعین تجلی همین گفتمانی است که خواهان رسیدن به آن هستیم. در اربعین فرقی ندارد از کجا و با چه ملیت و دینی هستیم، بلکه ملاک زائربودن است. در واقع اربعین تجلیگاه سبک زندگی اخلاقمحور و
موحدانه است.
وی میافزاید: وقتی مردم با این زیست توحیدی آشنا میشوند، علاقهمند، مشتاق دریافت و ادراک زیبا از دین و اسلام خواهند بود. امروز همین موکبداران بیتوقع در حوادث مهم مثل زلزله، سیل و ویروس کرونا همراه مردم هستند و این همان زیست توحیدانه است که به عنوان هدف متعالی زندگی تعریف میشود.
رئیس کمیته فرهنگی ستاد مرکزی اربعین در ادامه صحبتهای خود به آسیبی هم در همین زمینه اشاره داشته و میگوید: البته باید در نظر داشت که همه چیز به اربعین گره نخورده است و تمام معضلات و مشکلات ما با اربعین حل نخواهد شد. در واقع نباید شکل حل معضل و مشکل را به آن داد. اربعینیها تلاش میکنند زیست توحیدانه در حوادث را نشان دهند، همین که میتوان بینام و نشان و با اخلاص کنار دیگران بود. در واقع کمکاری دستگاهها نباید با اربعین حل شود و نیازمند تصمیم نخبگانی است. از ظرفیت اربعین نباید در مسیر غلط استفاده کرد، بلکه باید همین زیست توحیدانه را ترویج داد.
این فعال فرهنگی اربعین به بیانات رهبر انقلاب هم اشاره کرده و میافزاید: مقام معظم رهبری تأکید میکنند که ما باید از این موهبت الهی استفاده و برای آن شکر کنیم. وقتی مردم دلداده حضرت زینب (س) میشوند، الگو خواهند شد، حتی این الگو فرا قومی و فرامذهبی هم تسری پیدا خواهد کرد. همدلی و همگرایی با محور کانون حماسه اربعین در کنار خانواده شکل خواهد گرفت.
وی میافزاید: حفظ دستاورد سفر اربعین باید از سوی تکتک افراد حفظ شود و البته رسانه، عالمان و فعالان حوزه فرهنگی باید شاخصهها را پررنگ و دائماً برای مردم در قالب مشخص و معقول بیان کنند. رهبر معظم انقلاب در اربعین به دو بخش میپردازند؛ یکی جلوه بزرگی و مصیبتهای حضرت زینب که اگر این بانوی بزرگوار نبودند، عاشورا و کربلا در همان کربلا میماند. زنی در اوج اندوه دشمن را مغلوب کرد و توانست بر مصیبت صبر کند و بخش دیگر مربوط میشود به حرکت بزرگ اربعین که در واقع باید این دو کنار یکدیگر حرکت کند.
حجتالاسلام احمدی بار دیگر سبک زندگی اربعینی را مورد اشاره قرار داده و میگوید: کرامت و دگردوستی مردم عراق و دیگران را عزیز پنداشتن باید محوریت اخلاقی سبک زندگی قرار گیرد. خدمت بدون منت بسیار مهم است و با درگیرکردن افراد اعم از بازاری و دکتر و مهندس میتوان زیست اربعینی را
ترویج داد.
وی درباره چالشهای اربعین اظهار میدارد: مهمترین چالشها این است که روح زیارت فراموش شود و به این حرکت به عنوان پیادهروی، ورزش و تفریح نگاه شود. روح عاشورایی اربعین باید غزه را کانون توجه قرار دهد و اربعین همین را میخواهد به ما بگوید. اگر این شیوه دنبال شود که مسائل روز کنار گذاشته شود آسیب است. اساس شهادت امام حسین (ع) برای همین دفاع از مظلوم و ایستادگی در مقابل ظلم بود، یعنی سبک زندگی اربعینی به افراد یاد میدهد تا مدافع مظلوم باشند. اربعین نباید تفاخر قومی و صرف مناسک مذهبی تلقی شود. بدون وحدت و همبستگی امکان ارتقای تمدن وجود ندارد که اینها باید حفظ شود.
رئیس کمیته فرهنگی ستاد مرکزی اربعین یادآور میشود: ما باید بیاموزیم که فارغ از قومیت و مذهب یک هدف مشترک داریم و آن هم دفاع از مظلوم است. سیدالشهدا در لشکر خود از هر طیفی همراه در کنار خود داشتند. ما نیز باید در اربعین همینها را مرور کنیم.
وی برای درونیکردن شاخصههای حسینی در زائران میگوید: طبق گفتههای رهبر معظم انقلاب تلاش دشمن برای دورماندن از اسلام این بود که هویت ما را گرفت و برای این کار ما را از معرفت خود دور کرد. ما اگر بخواهیم در جامعه، شاخصه حسینی تثبیت شود باید به هویتمان و همین شیعه بودن و دوستدار سیدالشهدا بودن افتخار کنیم. خودشناسی باعث میشود تا با مرور هدف و جریانی که با آن همراهیم مسیر را معرفتگونه طی و برای دیگران هم آن را بازگو کنیم. عواطف خوب است، اما ارزشها بدون معرفت ماندگار نیست. درآمیختن عواطف با خرد و عقل که به واسطه معرفت است مهمترین هدف رئیس کمیته فرهنگی آموزشی ستاد مرکزی اربعین است.